Ni ja ne volim ogradu i sigurno ćemo je maknuti, ali prvo moramo zaustaviti ove migrante, izjavio je slovenski premijer Miro Cerar u telefonskom  razgovoru s komičarom Davorom Jurkotićem koji mu se predstavio kao mandatar za sastav nove hrvatske vlade Tihomir Orešković, govoreći hrvatski s karakterističnim kanadsko-engleskim naglaskom kakvim govori Orešković.

Jurkotić je poznat kao vješt glasovni imitator, a proteklih je godina svojim projektom “U zdrav mozak” na sličan način, predstavljajući se kao hrvatski predsjednik, premijer ili gradonačelnik Rijeke, njihov tajnik ili dežurni na telefonskoj centrali, uspio “prevariti” više čelnika u regiji i njihove tajnice.

Na njegovu šalu je prije nekoliko godina nasjeo i slovenski predsjednik Borut Pahor kojemu se predstavio kao predsjednik Ivo Josipović, nakon čega je u Pahorovu kabinetu uvedena stroža provjera telefonskih poziva iz inozemstva.

Nakon što mu je tajnica prebacila navodni poziv budućeg hrvatskog premijera, Cerar mu je na vrlo dobrom hrvatskom čestitao na izboru, a ovaj ga je oslovljavao s “dragi Miro”.
Cerar je odmah rekao kako se nada da će s novom vladom odnosi dviju država postati bolji i konstruktivniji, a Jurkotić mu je kao “Tim Orešković” hvalio prirodne ljepote Slovenije i srdačnost slovenskih ljudi.

Predložio mu je da se što prije nađu, a ovog ljeta i neformalno sastanu na jadranskoj obali te popiju neku bocu vina, a možda i odu u lov na lignje.
Ipak, najviše pažnje u razgovoru lažnog hrvatskog mandatara i pravog slovenskog premijera bilo je usmjereno na migrante i bodljikavu žicu kojom Slovenija na granici s Hrvatskom pokušava regulirati migrantski val.

“Maknimo ograda, da ne bude ograda između nama. Ja bih, da se malo našalim, radije dao Sveta Gera, samo da ne bude ograda”, kazao je Jurkotić.

Cerar ga je u smirenom, ali i  sasvim ozbiljnom tonu opozorio da se to ne može očekivati dok se ne riješi velika izbjeglička kriza za koju Europa još nema rješenja.

“Ni ja ne volim ogradu i sasvim sigurno ćemo je maknuti kad budemo mogli, ali prije toga moramo zauustaviti ove migrante. Tu stvarno treba da nađemo jedan zajednički put, neku zajedničku akciju”, kazao je Cerar i izrazio želju da o toj temi što prije razgovara s novom hrvatskom vladom.

Komentiraj