Desetak tisuća ljudi sudjelovalo je u subotu u povorci koja je na poziv ruske Komunističke partije prošetala središtem Moskve u prigodi 98. obljetnice Oktobarske revolucije iz 1917., priopćili su organizatori.

Sudionici povorke koja se s Puškinova trga uputila na Kazališni trg, gdje je postavljena bista Karla Marxa, nedaleko od Kremlja, nosili su crvene zastave s Lenjinovim likom i transparente na kojima su bili istaknuti slogani “Za socijalnu pravednost!”, “Za život dostojan tog imena!”, izvijestio je AFP.

“Živio radni narod! Živio pobjednički narod!”, izviknuo je pred okupljenima predsjednik KP-a Genadij Zjuganov.

 

  • Povorka je krenula nekoliko minuta nakon završetka velike vojne smotre na Crvenome trgu organizirane u sjećanje na povijesnu smotru 7. studenog 1941. čiji su sudionici došli ravno s bojišnice, nekoliko desetaka kilometara od Moskve, iz borbe s nacističkim snagama.

 

U vojnoj smotri je sudjelovalo više od 6000 ljudi, među njima konjanici, pješaci i ratni veterani te pedesetak oklopnih vozila iz tog doba, izvijestila je moskovska gradska uprava.

“Divljenje koje osjećamo prema pobjednicima tog najokrutnijeg rata u povijesti čovječanstva uvijek će živjeti u našim srcima”, istaknuo je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Vojne smotre na Crvenom trgu održavaju se svake godine od 2003. u znak sjećanja na smotru od 7. studenog 1941.

Ovaj dan koji mnogi Rusi, žaleći za Sovjetskim Savezom, slave kao Dan velike revolucije, neradni je dan u Bjelorusiji i u Kirgistanu, nekadašnjim sovjetskim republikama.

Komentiraj

FOTO:EPA/MAXIM SHIPENKOV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.