Živi zid danas pokušava spriječiti deložaciju obitelji Lovrenović iz gradskog stana u Rijeci, u ulici Ratka Petrovića. Deložaciju je sudskim putem zatražio korisnik tog stana, Branko Žgaljardić, piše Novi list.

Iz Živog zida navode kako Žgaljardić nije ni vlasnik nekretnine niti njen posjednik, pa ju sukladno tome ne može tužiti niti vlasničkom tužbom, niti tužbom za ometanje posjeda. Ipak, dodaju iz Živog zida, riječki ga je sud prihvatio kao ovrhovoditelja i dozvolio mu deložaciju.

“Gospođa Lovrenović, koja je u teškoj socijalnoj i zdravstvenoj situaciji, saznala je da je garsonijera u kojoj živi od 2011. godine već dodijeljena gospodinu Branku Žgaljardiću od strane grada Rijeke još 1999. godine. Dakle, gospodin je nezakonito dao gradski stan u podnajam gospođi Lovrenović. Umjesto da grad izađe ususret gospođi tako da sankcionira gospodina Žgaljardića, gradonačelnik Obersnel se očitovao kako je ipak gospođa bespravno useljena, a umjesto oduzimanja stana gospodinu Žgaljardiću, on dobiva samo opomenu od grada. Ovrhu je pokrenuo gospodin Žgaljardić, uz blagoslov grada Rijeke, što je potpuno nezakonito. Ulogu ovrhovoditelja trebao je preuzeti Grad Rijeka budući da je riječ o gradskom stanu”, poručuju iz Živog zida.

Dodaju kako obranom gospođe Lovrenčić žele ukazati na problem gradskih stanova, odnosno kako su gradski stanovi dani ljudima koji ih ne trebaju niti ih koriste, nego ih nezakonito daju u podnajam dok istovremeno raste broj ljudi koji spavaju na ulicama i u prihvatilištima.

Policija je, nakon sat vremena, uspjela izvući pet aktivista, javlja Živi zid na svojim Facebook stranicama. Od njih petero, troje je ozlijeđeno te je završilo na hitnoj. Dodaju da su ispunjeni svi uvjeti da se deložacija odgodi, ali ona i dalje traje.

Živi zid | Facebook
Na Facebooku su objavili i kako je jednom aktivistu policajac zdrobio koljeno. “Iako smo ga upozorili da prestane gaziti nogu našeg kolege Filipa Sente, policajac mu je namjerno zdrobio koljeno, sve je snimljeno. Ovime argument da policija nije ništa kriva pada u vodu”, navode iz Živog zida. Iako smo ga upozorili da prestane gaziti nogu …

Komentiraj