U petak, 25. studenog u klubu Močvara nastupit će američki bend Cheena.

Dvije etikete koje trenutno vladaju njujorškim podzemljem svakako su Toxic State (najljući punk) i Sacred Bones (najmračniji dark/noise/experimental/shoegaze/psych). Umrežavanjem tipova koji sviraju u najvažnijim bandovima s Toxic Statea (Crazy Spirit, Hank Wood and the Hammerheads, Dawn of Humans, Anasazi) s Margaret Charadiet, poznatijom kao Pharmakon (izdala dva albuma najzlije industrial pilane za Sacred Bones) nastala je punk supergrupa Cheena.

Dok u svojim matičnim bandovima ova ekipa pomiče granice žanrova u kojima plivaju, u Cheeni su se zaustavili da odaju hommage zvuku na kojem su odrasli – najboljem zvuku, najgadnijem zvuku – zvuku korijenskog američkog rock’n’roll-punka od sredine 70-ih do sredine 80-ih. Tako se pod utjecajima tu ponovo mogu spomenuti svi oni bandovi koji se i inače često spominju u Doomtown i Beat City najavama, od Gun Cluba i Flamin’ Grooviesa (slide gitara!), preko Stoogesa, Pagansa i Germsa, sve do Flash Eatersa, Heartbreakersa ili Dead Boysa.

Kako bi ta kombninacija mogla izgledati live nije teško pretpostaviti jer smo većinu Toxic State bandova već gledali u Zagrebu (hvala dragi Doomtowne!), kao i Margaret kad je kao Pharmakon 2014. bučila prije Swansa u Pogonu.

A za opsesivne individue lišene društvenih vještina nije naodmet spomenuti ni tko je u Cheeni tko: bubnjar inače svira bubnjeve u Dawn of Humans i gitaru u Crazy Spirit; gitarist iz Anasazi u Cheeni svira bas; Margaret u Cheeni svira gitaru, a na svojim albumima gumbe i pedale; gitarist Hank Wood and the Hammerheads i u Cheeni svira gitaru, a tip koji u Crazy Spirit vrišti u Cheeni lijepo pjeva…

Ali hej, djeco, za neobavezan razgovor na terasi prije koncerta radije pripremite neke zanimljivije teme – nabrajanjem članova bandova koji s nekim drugim ljudima sviraju u nekim drugim bandovima nećete steći nove prijatelje, već ćete samo ugnjaviti stare!

Kao predgrupa će nastupiti zagrebački bend Dog’s Beach.

Komentiraj