VIDEO: PRVE IZBJEGLICE STIGLE U KANADU Dočekao ih premijer Trudeau: “Dobrodošli kući”

Prvi vojni avion sasirijskim izbjeglicama stigao je u Kanadu. 163 izbjeglice dočekao je kanadski premijer Justin Trudeau poručivši kako Kanada ‘pokazuje svijetu kako otvoriti srca’.

“Imamo neke stvari za vas”, rekao je Trudeau podijelivši došljacima nešto tople odjeće i igračaka za djecu. “Naše zime su vam malo hladnije”, rekao je kanadski premijer.

Jedan od izbjeglica zahvalio se na toploj dobrodošlici. “Već se osjećamo kao kod kuće. Osjećamo se kao ljudi”, rekao je Sirijac, a kanadski premijer mu je rekao: “Vi jeste kući, dobrodošli”.

Novoizabrana kanadska liberalna vlada obećala je primiti 25 tisuća izbjeglica do kraja veljače sljedeće godine. Kanadska se politika znatno razlikuje od one američke, koja oklijeva sa primanjem izbjeglica. Još jedan avion sa sirijskim izbjeglicama sletjet će u Montreal u subotu, prenosi BBC.

Trudeau, koji je u listopadu premoćno pobijedio na izborima, ima potpuno drugačiji stav prema izbjeglicama od svog prethodnika, konzervativca Stephena Harpera, koji je odbio primiti više ljudi.

Ministar imigracije John McCallum rekao je kako se svih deset kanadskih provincija slaže s primanjem izbjeglica. “Ovo je veliki trenutak za Kanadu. Pokazujemo tko smo zapravo”, poručio je.

“Želimo da imaju krov nad glavom i pravu potporu. Trebat će malo vremena, ali odvojit ćemo više vremena od planiranog kako bismo u našoj zemlji prihvatili naše nove prijatelje”, poručio je McCallum.

Od početka studenog, u Kanadu je stiglo stotine sirijskih izbjeglica, koji su u zemlju ušli komercijalnim letovima. Ovog će tjedna u Kanadu stići oko 300 Sirijaca.

Najveći kanadski dnevni list ‘Toronto Star’ na naslovnici je izbjeglicama zaželio dobrodošlicu.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.