VIDEO: DESETAK POŽARA KOD MAGISTRALE Vatra ugrožava kuće i promet, vatrogasci kažu da su podmetnuti

Izbio je požar neposredno iznad magistrale, u blizini Turnja u općini Sv. Filip i Jakov, noćas oko 3:15 sati, piše Index.

Zbog jakog vjetra, vatra se proširila pa ugrožava kuće i promet na magistrali između Biograda i Zadra. Vatrogasne ekipe su na terenu. Požar pomažu gasiti i kanaderi.

“Radimo, gasimo cijelu noć. Kanaderi su već u zraku, a očekujemo i AirTractore”, izjavili su za Index u Operativnom centru.

Na benkovačkom području te kod Pakoštana, Vrane i Svetog Filipa i Jakova izbilo je i desetak drugih požara.

Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još uvijek nisu pod kontrolom, dok većina ostalih je.

“Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još dva tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području”, rekao za Novu TV Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

On je trenutno s policijom na terenu, obilaze požarišta, a sumnjaju da su požari podmetnuti.

“A slušajte, ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset, petnaest požara, teško da može biti išta drugo razlog”, kaže Šoša.

Nekoliko gasitelja ozlijeđeno je u gašenju, no Šoša kaže da ozbiljnijih ozljeda nema. Uglavnom se radi o ozljedama dišnog sustava zbog prekomjernog udisanja dima.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas od ranog su jutra angažirane na više požarišta u Zadarskoj županiji.

Najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja, gdje je vatra došla do kuća, a na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenje požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Komentiraj