Poslušajmo govor Juliana Assangea na forumu organiziranaom povodom desete godišnjice osnutka ruske medijske kuće Russia Today.

Poznati novinar govori o slobodi medija, privatnosti na internetu te o temi granice sigurnosti i nadzora…

Novinar i aktivist Julian Paul Assange rođen je 3. srpnja 1971. godine u Australiji. Poznat je kao glavni urednik i osnivač organizacije WikiLeaks koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora zviždača.

Internetsku stranicu WikiLeaks osnovao je 2006. godine, počeo se pojavljivati u javnosti i govori o slobodi tiska, cenzuri i istraživačkom novinarstvu. U središte međunarodne pozornosti došao je 2010. godine počeo objavljivati vojne i diplomatske brzojave američke vojske.

Nakon što je taj slučaj privukao veliku medijsko i političko zanimanje, svjetske vlade, pogotovo američke vlasti, tražile su njegovo uhićenje.

Švedska policija počela je istraživati njegovu navodnu umiješanost u silovanje, podiže se europski uhidbeni nalog, a Assange se svojevoljno javlja u policijsku postaju u Londonu. Pušten je na slobodu uz jamčevinu, nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbio njegov zahtjev za ukidanje primjene europskog uhidbenog naloga.

Julian Assange se od 19. lipnja 2012. nalazi u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je dobio diplomatski azil.

Komentiraj