VIDEO: “Piknik” Jure Pavlovića među nominiranima za nagradu EFA-e

Europska filmska akademija (EFA) objavila je u utorak nominacije za Nagradu EFA-e u kategoriji kratkometražnog filma, a među petnaest nominiranih filmova je i hrvatski film “Piknik” autora Jure Pavlovića.

Petnaest nominiranih filmova izabrao je neovisni žiri među kandidatima natjecateljskih konkurencija europskih festivala kratkometražnog filma, a dobitnika nagrade EFA-e izabrat će tri tisuće članova Akademije.

Nagrada će dobitniku biti uručena na svečanoj dodjeli u Berlinu u subotu, 12. prosinca.

 

  • Uz Pavlovićev film, koji je prikazan u natjecateljskoj konkurenciji festivala kratkometražnog filma u grčkom gradu Drami, nominirano je još devet igranih filmova, tri dokumentarna, jedan eksperimentalni i jedan animirani film.

 

Među nominiranim igranim filmovima su dva francuska filma – “E.T.E.R.N.I.T.” Giovannija Aloia iz konkurencije venecijanskog festivala i “Fils du loup” Lole Quivron s festivala u Locarnu, dva britanska filma – “Field Study” Eve Weber s festivala u Corku i “Over” Jörna Threlfalla s festivala u Bristolu te švedski film “Kung Fury” Davida Sandberga s festivala Vila do Conde. Tu su i dansko-finska koprodukcija “Kuuntele / Slušaj” Hamyja Ramezana i Rungan Nyoni s festivala u Tampereu, španjolski film “El corredor / Trkač” Joséa Luisa Montesinosa prikazan u Valladolidu, tursko-britanska koprodukcija “Çevirmen / Prevoditelj” Emrea Kayişa s festivala u Sarajevu te grčki film “Washingtonia” Konstantine Kotzamani prikazan na festivalu u Ghentu.

Za Nagredu EFA-e u kratkometražnoj konkurenciji nominirani su i animirani njemački film “Dissonance” Tilla Nowaka prikazan na festivalu u Berlinu, eksperimentalna koprodukcija Srbije i BiH “Naše telo” Dane Komljena prikazana na festivalu u Rotterdamu te tri dokumentarna filma – izraelsko-palestinska koprodukcija “Smile, and the World Will Smile Back” Yoava Grossa, Ehaba Tarabieha i obitelji al-Haddad s festivala u Clermont-Ferrandu, njemački film “Symbolic Threats” Mische Leinkaufa, Lutza Henka i Matthiasa Wermkea s festivala u Grimstadu i danski film “This Place We Call Our Home” Thore Lorentzen i Sybille Tuxen s festivala u Krakovu.

 

  • Pavlovićev “Piknik” govori o petnaestogodišnjem Emiru koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet svome ocu Safetu koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu, no zbog gužve u prometu kasne. Pavlović je za taj film dosad osvojio Grand prix Dana hrvatskog filma te nagrade za najbolje uloge, a prikazan je na jedanaest svjetskih festivala.

 

Dodjelu nagrade za kratkometražni film organiziraju EFA i EFA Productions u suradnji s nizom filmskih festivala diljem Europe. Na svakome od tih festivala neovisni žiri jednome od filmova u konkurenciji dodjeljuje nominaciju za Nagradu EFA-e u kategoriji kratkometražnog filma.

Kako ističe EFA na svojim internetskim stranicama, kratkometražni filmovi autorima omogućuju kreativno eksperimentiranje i provokativnost, kao i poigravanje s filmskim stilovima. Za neke su autore oni odskočna daska u karijeri, dok mnogi ostaju vjerni tom formatu i istražuju sve njegove mogućnosti. EFA nastoji pružati podršku i promovirati mlade i talentirane autore te njegovati tu raznolikost u europskoj filmskoj kulturi.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.