Jedan od dragulja britanskog industrijskog nasljeđa, parna lokomotiva ‘Flying Scotsman’ krenula je na svoje prvo putovanje nakon deset godina duge obnove.

Ostavivši iza sebe oblak pare, ‘Leteći Škot’ krenuo je ujutro s londonske postaje King’s Cross uz odobravanje nekoliko stotina poklonika.

‘Flying Scotsman’ je u rano popodne na čelu kompozicije s 300 putnika stigao u York, 280 kilometara sjeverozapadno od Londona, gdje će naći svoje mjesto u Nacionalnom željezničkom muzeju, odkud će povremeno izlaziti u turističke vožnje.

“Ovo je povijesni dan. Sjajno je vidjeti ovaj veličanstveni simbol britanske željeznice i tehnološkog nasljeđa ponovo na tračnicama”, rekao je ravnatelj muzeja Paul Kirkman.

Obnova slavne lokomotive koštala je 4.2 milijuna funti (40 milijuna kuna).

U službi od 1923. do 1963. godine na liniji Edinburgh-London, “Flying Scotsman” prva je lokomotiva koja je postigla brzinu od sto milja na sat (160 km/h).

https://youtu.be/WjWUutHTw5A

https://youtu.be/aWep_HH7Z_c

Komentiraj

FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.