U bruxellskoj četvrti Molenbeek u petak je u velikoj policijskoj akciji ranjen i uhićen najtraženiji svjetski bjegunac, Salah Abdeslam, osumnjičeni za prošlogodišnje terorističke napade u Parizu. Belgijska televizija BFMTV objavila je i snimku na kojoj se vidi uhićenje Abdeslama.

Abdeslam je u pucnjavi ranjen u nogu, a lokalni mediji javljaju kako su uz njega uhićena još dvojica muškaraca. Pretpostavlja se da je jedan Soufiane Kayal, koji je navodno povezan s Mohamedom Belkaidom, Alžircem ubijenim u policijskoj operaciji u Bruxellesu u utorak.

Francuski predsjednik Francois Hollande i belgijski premijer Charles Michel održali su zajedničku konferenciju za novinare. Hollande je rekao kako će Francuska žurno tražiti izručenje Abdeslama Francuskoj, te poručio kako je uvjeren da će se belgijske vlasti s tim u potpunosti složiti.

Michel je rekao kako su u policijskoj akciji dvojica od trojice osumnjičenika ranjena, te su u trenutku akcije bili naoružani. Osvrčući se na seriju napada diljem Europe posljednjih mjeseci, Michel je rekao kako sigurnosne službe i dalje moraju biti na oprezi, te kako se suočavaju s novom formom prijetnje.

Hollande je poručio kako je uhićenje Abdeslama vrlo važan korak, ali ne i posljednji u zaključku priče. “Znamo da je cijela mreža bila raširena u Belgiji, Francuskoj i ostalim europskim zemljama. Dok ne uhitimo sve koji su sudjelovali u napadu, pomagali ili financirali terorističku mrežu, naša borba nije gotova”, rekao je francuski predsjednik.

Komentiraj