VIDEO: NEREDI U ANKARI Napadnuta zgrada prokurdske stranke HDP

U utorak je napadnuto sjedište turske prokurdske stranke HDP, uslijed rastućeg nasilja između turskih snaga i militantne kurdske skupine PKK, javlja BBC.

Fotografije koje su objavljene priazuju zgradu HDP-a u glavnom turskom gradu Ankari, u plamenu. Premijer Ahmet Davutoglu pozvao je na smirenost.

Ranije su turske kopnene snage prešle na iračko tlo u potrazi za kurdski militantima, prvi put od prekida vatre s PKK-om prije dvije godine. Turski borbeni zrakoplovi izveli su i seriju zračnih napada na baze PKK u sjevernom Iraku.

Nacionalisti su u utrak organizirali prosvjede diljem Turske, nekoliko sati nakon što je 14 policajaca ubijeno u bombaškom napadu na mminibus na istoku zemlje. Bombardiranja su došla dan nakon još jednom napada militanata, pri čemu je poginulo 16 turskih vojnika.

Zastupnik HDp-a Garo Paylan rekao je za Reuters kako su stotine prosvjednika napale njihovu zgradu u Ankari. “Policija je samo gledala”, rekao je on. “Ono što se tamo ubija je naša nada da ćemo živjeti jedni uz druge”.

 

  • U nedjelju su provladini prosvjednici upali u urede novina Hurriyet, optužujući ih kako su krivo citirali predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u televizijskom intervjuu. Još je jedna skupina prosvjedovala ispred Hurriyeta u utorak.

 

“Neprihvatljivo je da se napadaju medijske institucije, zgrade političkih stranaka i imovina naših civila” napisao je na Twitteru Davutoglu. “Pozivam sve naše građane, sa srcima punim ljubavi za ovu zemlju, da se smire, zagrle jedni druge i da imaju povjerenja u državu”.

Čelnici HDP optužili su vladajući stranku AKP da je poticala nemire kako bi srušili potporu nacionalistima uoči izbora 1. studenog. HDP je ušao u parlament prvi put na izborima u lipnju. Val nasilja dolazi s prekidom vatre između turske vojske i PKK u srpnju. Primirje je počeo 2013. godine, a propalo je nakon samoubilačkog bombaškog napada kojeg su počinili miltanti Islamske države u blizini granice sa Sirijom. Taj je napad doveo do međusobnih zamjerki između kurdskih skupina i Turske.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.