VIDEO: NAJVEĆA EVAKUACIJA U POVIJESTI ALBERTE Veliki požari u Kanadi, jak vjetar otežava posao vatrogascima

Jaki vjetrovi i visoke temperature pogotršavaju ionaku tešku situaciju sa šumskim požarima u Kanadi, zbog kojih je cijeli grad Fort McMurray morao biti evakuiran, prenose tamošnji mediji.

Oko 80 tisuća stanovnika Fort McMurrayja u pokrajini Alberta pobjegao je pred vatrom koja se brzo širila prema centru grada. U jednom predgrađu izgorjelo je 80% kuća. Angažirani su brojni vatrogasci, koji se bore s plamenom, a zasada nema vijesti o žrtvama. Dužnosnici su u borbu s vatrom poslali vojsku i zračne snage, ali do njihovog dolaska moglo bi proći i dva dana.

Vatra je započela jugozapadno od Fort McMurrayja u nedjelju. Činilo se da je situacija pod kontrolom, sve do utorka kada je zapuhao jak vjetar. Stručnjaci poručuju kako najgore još nije prošlo, zbog visokih temperatura, niske vlažnosti i jakih vjetrova.

Dužnosnici navode kako je ovo najveća evakuacija u povijesti provincije Alberta. Premijerka Aberte Rachel Notley istaknula je kako je najvažnije skloniti ljude iz grada i pronaći im sklonište.

Komentiraj