VIDEO: Na blagdan Duhova proljetni ophod ljelja, običaj pod zaštitom UNESCO-a

U Gorjanima kod Đakova održan je u nedjelju tradicionalni proljetni ophod ljelja, običaj oko svetkovine Duhova, koji seže u vrijeme turske opsade sela, a koji je od 2007. na UNESCO-vom popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Ljelje krasi bogata narodna nošnja, puna šara, stakalaca i drugih detalja, bogato kićena kapa na glavi te sablja u rukama. Ljelja može biti samo neudata djevojka, a udajom to prestaje.

Prema legendi, običaj ljelja počivaju na događaju iz prošlosti kada su Turci zarobili sve muškarce u selu Gorjani, a žene se obukle u šareno, na glave stavile muške kape te u ruke uzele sablje i alat za obradu zemlje. Vikanjem su zaplašile Turke i oni su  oslobodili muškarce.

Običaj lelja je 2002. godine obnovio gorjanski KUD Gorjanac pa su ljelje ove godine prošle selom po 14. put.

Ujutro su nazočile svetoj misi u gorjanskoj župnoj crkvi, potom prošle kroz selo u pratnji gajdaša i posjetile pet kuća u Gorjanima, a onda konjskom zapregom otišle su u susjednu Satnicu Đakovačku gdje su im vrata otvorila tri kućanstva i počastila ih.

Ovogodišnji ophod nije pokvarila ni kiša. Živopisnost i jedinstvenost tog tradicionalnog običaja i narodnog ruha ove su godine pogledala i veća skupina studenata glazbe iz Beča te veliko broj novinara.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.