VIDEO: Kozmonauti u šestosatnoj svemirskoj šetnji izvan ISS-a

Dvojica ruskih kozmonauta počeli su u ponedjeljak svoj radni tjedan čisteći prozore Međunarodne svemirske postaje (ISS) lebdeći više od 320 km iznad površine Zemlje.

Zapovjednik postaje Genadij Padalka i inženjer leta Mihail Kornijenko izašli su iz modula Pirs u 14,20 sati započinjući šestosatnu šetnju svemirom kako bi postavili novu opremu i izveli neke poslove na održavanju.

Kozmonauti su brzo obavili svoju prvu zadaću postavljajući opremu koja će pomoći članovima posade manevre izvan ISS-a prije nego što su očistili prozor na postaji kako bi skinuli prljavštinu koja se godinama nakupljala od ispušnih plinova svemirskih brodova koji su je posjećivali.

 

  • “Razvili su sredstvo za čišćenje s dvije krpe s dršcima. Krpe su od frotirne tkanine”, rekao je specijalist za svemirske šetnje Devan Bolch u NASA-inom videu objavljenom prije šetnje.

 

“Na neki način je slična onome što biste upotrijebili za farove na autu kada se zamagle da biste ih očistili”.

Ovo je 188 svemirska šetnja na ISS-u, a deseta za Padalku koji je do sada boravio u svemiru dulje od bilo kojeg čovjeka. Za Kornijenka ovo je drugi izlazak iz postaje, 100 milijarda dolara vrijedna istraživačkog laboratorija koji posjeduju i kojim upravlja 15 zemalja partnera.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.