Dvojica kineskih astronauta stigla su u svemirski laboratorij Tiangong-2 i pozdravili svoje sunarodnjake na Zemlji čime su počeli najdulju kinesku misiju u svemiru, objavili su u u srijedu državni mediji, a televizija je uživo prenosila snimke.

Svemirska letjelica Shenzhou-11 uspješno se u utorak spojila s kapsulom Tiangong-2 na visini od 393 kilometara nakon što je u ponedjeljak bila lasnirana iz svemirskog centra Jiuquan kojim upravlja kineska vojska na granici s pustinjom Gobi.

Državna televizija u srijedu je uživo prenosila trosatnu snimku, računalno vođeno pristajanje njihove letjelice i astronaute kako lebde kroz metar dug i 80 centimetara širok putnički prolaz kojim su došli do laboratorija.

Astronauti Jing Haipeng i Chen Dong provest će idućih 30 dana obavljajući eksperimente, a njihov povratak na Zemlju predviđen je 14. studenog.

To je treća svemirska misija za zapovjednika Jinga koji će u laboratoriju proslaviti svoj 50. rođendan.

Da bi omogućili najdulji boravak u svemiru za kineske astronaute znanstvenici su obnovili kapsulu Tiangong-2, a posadu smanjili s planirana tri na dvojicu astrounauta.

Iako su kapsulu Tiangong-2 (što znači “Nebeska palača”) razvili kineski znanstvenici, ona se temelji na ruskoj kapsuli Sojuz.

Dugo planirano lansiranje “Božanskog broda” Shenzhou-11 bilo je više puta odgođeno jer je ovisilo o kapsuli Tiangong-2, čije se lansiranje također odgađalo.

Shenzhou-11 je šesta kineska svemirska misija s ljudskom posadom. Godine 2003., Kina je postala treća nacija koja je lansirala astronauta u svemir nakon Rusije i Sjedinjenih Država. Kina također planira poslati čovjeka na mjesec do 2024., te spustiti sondu na Mars 2021.

Kina ne sudjeluje u radu Međunarodne svemirske postaje, jer u kineskom svemirskom programu sudjeluje vojska.

Komentiraj