Deseci gladnih medvjeda opsjedaju ruski gradić na istoku zemlje, lutaju ulicama i napadaju stanovnike. U posljednjih mjesec dana, više od 30 medvjeda ušlo je u naseljena područja regije Primorsky, koja se nalazi između kine, Sjeverne Koreje i Japanskog mora. Lokalne vlasti barem su dva puta morale otvarati vatru na životinje.

Posebno je pogođen grad Luchegorsk, grad od 21 tisuće stanovnika u blizini granice sa Kinom. Dvije velike životinje – smeđi i himalajski medvjed – danas ‘vladaju’ gradom, lutaju ulicama, napadaju stanovništvo. U gradu i oko njega su viđeni i azijski crni medvjed te još tridesetak ostalih.

Lokalno stanovništvo kaže kako se boje izaći iz svojih kuća, a ulicama odzvanjaju zvuci sirena i zvučnika iz kojih dolaze upozorenja građanima da ne izlaze van zbog vlastite sigurnosti. Poziv na oprez je opravdan – medvjedi su napali muškarca koji je šetao psa, dok je drugi stradao na autobusnoj stanici.

Voditelj odjela za kontrolu životinja u regiji rekao je kako je situacija u Luchegorsku ‘stabilizirana’ zahvaljujući naporima policije, koji sirenama i pucnjavima u zrak tjeraju medvjede. One ‘tvrdoglavije’ medvjede, koje je bilo teže otjerati, potjerali su vatrogasnim crijevima. Od početka ‘inavzije’ ustrijeljena u dva medvjeda jer su predstavljali stvarnu prijetnju i napadali lokalno stanovništvo.

Stručnjaci vjeruju kako gladni medvjedi migriraju u regiju Primorsky iz susjene regije Khabarovsk i Kine u potrazi za hranom. Zbog manje lovaca broj medvjeda se u regiji Primorsky znatno povećao posljednjih godina. Zbog lošeg uroda, medvjedi su ostali bez uobičajene prehrane – oraha, žireva, pinjola i bobica. Oni su im glavni izvori ‘debljanja’ prije zimskog sna, te sdada medvjedi haraju gradovima u potrazi za hranom.

Napadi medvjeda odavno su problem u Rusiji, pogotovo kada su smanjene zalihe htane. U jednom od najekstremnijih slučajeva, 1968. godine ubijeno je 270 medvjeda u četiri sela u pokrajini Irkutsk. Prošlo ljeto medvjedi su, zbog toplotnog vala, ubili tri osove na istoku zemlje, a užasno ljeto 2010. godine ostavilo je medvjede toliko gladnima da su počeli iskapati ljudske grobove.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.