VIDEO: Kanada: Stotine prosvjedovale zbog smrti pritvorenog crnca, zahtijevaju promjene 31.07.2016. 10:01

Više od 500 ljudi okupilo se u kanadskome glavnom gradu u subotu u znak prosvjeda zbog smrti duševno bolesnoga crnca u pritvoru, u maršu protiv policijske okrutnosti na rasnim osnovama u zemlji koja se ponosi svojom tolerantnošću.

Abdirahman Abidi, 37, umro je u ponedjeljak. Svjedoci su lokalnim medijima rekli da ga je tukla otavska policija koja je odgovorila na prijavu.

Njegova smrt odjek je događaja u SAD-u, u kojemu su niz policijskih ubojstava crnačkih stanovnika i optužbe za okrutnost i rasne predrasude izazvali val prosvjeda.

“Ubili su ga! Sad je dosta!”, vikali su prosvjednici koji su stigli pred sjedište otavske policije gdje je skup završio tijekom poslijepodneva.

Organizatori su rekli da će poštovati želje Abdijeve obitelji da događaj bude miroljubiv, i dok su neki prosvjednici bili tako bijesni da su ih drugi trebali smirivati, ni jedan nije prešao policijske zapreke.

Policija kaže da nije bilo uhićenja.

Obitelj je organizirala Abdijev sprovod u petak, a prisustvovalo je 600 ljudi, među kojima je bio i otavski gradonačelnik Jim Watson i drugi političari.

Odred za posebne istrage istražuje okolnosti Abdijeva uhićenja. Skupine za ljudska prava zatražile su istragu o tome je li pritom rasa bila čimbenik te izražavaju zabrinutost  zbog policijskog nasilja prema manjinama.

Organizatori subotnjeg prosvjednog okupljanja zatražili su da policajci  uključeni u Abdijevo uhićenje budu suspendirani, zatim da svi policajci nose kamere na tijelu te istragu o tome kako policija postupa s pripadnicima manjina i ljudima u nevolji.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.