Francuski predsjednik Francois Hollande nalazi se u dvodnevnom službenom posjetu Kini.

Njegov kolega kineski predsjednik Xi Jinping dočekao ga je uz počasnu gardu u Velikoj dvorani naroda u glavnom kineskom gradu Pekingu.

Glavna tema razgovora dvoje državnika bit će klimatske promjene.

Istaknimo kako će Francuska od 30. studenog do 11. prosinca predsjedati 21. konferencijom stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama. 

Protokol iz Kyota koji je stupio na snagu od 2005. godine je jedini pravno obvezujući međunarodni ugovor za smanjenje stakleničkih plinova. Njegova valjanost produljena je Amandmanom iz Dohe do 2020. godine.

Očekuje se kako bi Protokol iz Kyota, koji bi na konferenciji u Parizu krajem ovog mjeseca trebao biti potpisan od više svjetskih zemalja, ponajprije od strane Sjedinjenih američkih država.

Ovaj međunarodni pravni akt trebao bi uključivati i dodatke koji bi trebali još bolje regulirati i zaustaviti negativna djelovanja koja uzrokuju klimatske promjene.

Francois Hollande je na medijskoj konferenciji u gradu Chongqingu izjavio kako je kineska potpora ‘ključna’ u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Francuski predsjednik je u Kinu došao na službeni poziv predsjednika Xi Jinpinga, ovo mu je drugi posjet ovoj azijskoj zemlji nakon što je preuzeo dužnost 2012. godine.

Komentiraj