David Bowie bio je briljantan glazbenik, u svojoj je karijeri izdao 25 albuma, posljednji od njih ‘Blackstar’ samo nekoliko dana prije smrti, na svoj 69. rođendan. Ipak, Bowie nije bio samo fantastičan pjevač, tijekom pet desetljeća svoje karijere, pojavio se i u nizu filmskih uloga, surađujući sa nekim od najutjecajnijih figura u Hollywoodu – Martinom Scorseseom i Christopherom Nolanom.

Pogledajmo neke od uloga koje su slavnog glazbenika zauvijek ‘ucrtale’ i na holivudsku povijest. U karijeri se pojavio u 39 filmova.

Debitirao je u sci-fi kultnom filmu nicolasa Roega ‘The Mand Who Fell From Earth’ 1976. godine kao Thomas Jerome Newton, vanzemaljac koji dolazi na Zemlju sa zadatkom da na svoj planet donese vodu.

https://www.youtube.com/watch?v=lfccDapMA14

Nakon ‘Just a Gigolo’ iz 1979. i ‘Christiane F.’ iz 1981., 1983. godine pojavio se u filmu ‘The Hunger’, vampirskoj priči Tonyja Scotta. Glumio je uz bok Cathrine Deneuve i Susan Sarandon.

Iste je godine glumio u adaptaciji romana Laurensa van der Posta ‘The Seed and the Sower’ u kojem je glumio ratnog zarobljenika s Novog Zelanda. Njegova možda najpoznatija uloga bila je u ‘Labirintu’ 1986. godinr. U njemu je igrao goblinskog kralja Jaretha.

1988. godine pojavio se u ‘The Last Temptation of Christ’ Martina Scorsesea, a glumio je Poncija Pilata. 1992. godine surađivao je s Davidom Lynchom na ‘Twin Peaksu’ – ‘Fire Walk With Me’, prequelu legendarne TV serije, a igrao je misterioznog FBI agenta Philipa Jeffriesa.

1996. godine utjelovio je Andyja Warhola u biografskom filmu Juliana Schnabela. Bila je to mala, ali vrlo značajna uloga za pjevača. 2000. godine pojavio se u cameo ulozi u ‘Zoolanderu’ s Benom Stillerom i Owenom Wilsonom.

Napokon, 2005. godine u ‘Prestižu’ Christophera Nolana je odglumio Nikolu Teslu.

Komentiraj

FOTO:EPA/FABRICE COFFRINI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.