Prošlo je 50 godina od kada je čovjek stupio na Mjesec, a novi direktor Europske svemirske agencije (ESA), Johann-Dietrich Woerner, sad želi na Mjesecu sagraditi svemirsku stanicu.

“Zašto ne bismo sagradili lunarno selo”, zapitao se Woerner na Međunarodnom kongresu astronautike u Jeruzalemu i pojasnio kako bi stanica na Mjesecu moglo predstavljati zamjenu za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i polaznu točku za putovanja u daljnje svemirske destinacije.

Po njegovim riječima, stanica bi bila smještena u jednom ili više kratera ovog Zemljinog satelita. Nastambe i stanovnici bi bili zaštićeni od opasnosti poput kozmičke radijacije, mikrometeora i nepogodnih temperatura. Voda i čisti zrak bili bi dostupni astronautima preko spremnika.

Svjetske sile i poduzetnici, između ostalog, razmišljaju kako pronaći način za iskorištavanje prirodnih Mjesečevih resursa poput zlata, kobalta, željeza, platine, paladija, wolframa i helija-3.

Komentiraj

FOTO:facebook.com
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.