Beskućnici iz europskih i afričkih zemalja bili su počasni gosti humanitarnog koncerta koje je za njih održao dobitnik Oscara za glazbu, talijanski skladatelj Ennio Morricone.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Akademije za film “Mrska osmorka” (The Hateful Eights), 88-godišnji Morricone ravnao je orkestrom koji je premijerno izveo njegovu kratku skladbu nazvanu “Bog, jedan od nas”.

Na koncertu su bili izvedeni i izvatci iz neke njegove najpoznatije filmske glazbe, primjerice iz filma “Misije” (1986.) redatelja Rolanda Joffea te filma “Bilo jednom u Americi” Sergia Leonea iz 1984.

Nekoliko tisuća beskućnika dobilo je počasno mjesto u dvorani Pavla VI. u prvim redovima na mjestu gdje papa Franjo održava neke od općih audijencija, a iza njih su bili vatikanski dužnosnici i drugi gosti.

“Živim u šatoru. Za mene je bilo nešto da sjedim u prvom redu”, navodi Attila, 48-godišnji Mađar koji je izgubio posao građevinskog radnika u Rimu, a na koncert ga je dovela katolička humanitarna udruga.

Papa je u petak primio oko 3500 beskućnika, siromaha i izbjeglica – nekih 1500 Talijana, 1200 Francuza i 500 Nijemaca – iz dvanaest europskih zemalja, a među njima i Hrvatske, te također iz Afrike, na početku njihova trodnevnog hodočašća u okviru Jubileja milosrđa koji se završava idućeg tjedna.

Beskućnica iz Hrvatske, Ljiljana Plačković, rekla je da je presretna što je dobila mogućnost putovati u Rim i vidjeti Papu.

Komentiraj