Prvi put nakon gotovo 40 godina karijere američka punk grupa Dead Kennedys, u sklopu velike europske turneje, napokon će posjetiti Zagreb i nastupiti u klubu Boogaloo, u četvrtak, 27. listopada.

Riječ je o bendu koji je nastao 1978. godine u San Franciscu i smatra se prvim američkim bendom koji je bio ravnopravan britanskim punk grupama. Svojim imenom uznemirili su američku javnost, iako tvrde da ga ne povezuju direktno s obitelji Kennedy, nego s njihovom tragedijom koja je prekinula ”američki san”. Prvi singl ”California Uber Alles” objavili su 1979. i šokirali javnost zbog napada na tadašnjeg guvernera Kalifornije Jerryja Browna jer su ga prozvali nacistom. Zbog takvih angažiranih stavova u medijima su ih prozvali američkim Sex Pistolsima. Drugim singlom ”Holiday In Cambodia” potvrdili su svoje stavove i pokazali da u glazbi nude novi smjer. Gitarist East Bay Ray povezao je punk energiju s garage surfom i postao je jedan od najzanimljivijih gitarista tog vremena.

Prvim albumom ”Fresh Fruit For Rotting Vegetables” objavljenim 1980. Dead Kennedys uz škotske The Exploited i britanske U.K.Subs bili su predvodnici druge punk generacije i uz Ramones su najznačajniji američki punk bend svih vremena. Dead Kennedys ne pripadaju ijednoj velikoj izdavačkoj kući i četiri albuma i jedan EP objavili su za Alternative Tentacles koji je osnovao pjevač Jello Biafra. Upravo zbog toga su bili uzor Do It Yourself (DIY) glazbenoj sceni. Singlom ”Too Drunk To Fuck” došli su do 30. mjesta top lista u Americi i Europi, a riječ je i o jednoj od 100 najpopularnijih pjesma osamdesetih.

Tijekom karijere bili su izrazito politički angažirani i poznati kao kritičari američke politike pa je i njihov posljednji album iz 1986. ”Badtime For Democracy” posvećen tadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu. Inspiriran je filmom ”Badtime For Bonzo” iz 1951., u kojem je Reagan glumio glavnu ulogu. Nažalost, pokretač i frontmen Jello Biafra više ne nastupa s matičnom grupom, nego s novim bendom Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine, s kojim je gostovao i u Zagrebu.

Kao posebni gosti će nastupiti nova londonska feministička post hardcore atrakcija Petrol Girls koji na turneji s Dead Kennedysima promoviraju novi album „Phallocentric“. Kao lokalne predgrupe će nastupiti vinkovački Pogreb X, poznat kao prvi bend Satana Panonskog, beogradski dugosvirajući hard core pankeri Vox Populi i zagrebački old school punk rokeri Eksodus.

Komentiraj