VIDEO: BULDOŽERIMA NA KRŠĆANSKI SAMOSTAN Islamska država uništila Mar Elian, zarobljene odveli u Raqqu

Militanti Islamske države srušili su kršćanski samostan u gradu al-Qaryatain u sirijskoj pokrajini Homs, javljaju svjetski mediji. Militanti su zarobljene kršćane ‘preselili’ u svoje uporište Raqqu, navodi sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR). Islamska je država preuzela kontrolu nad al-Qaryatainom ranije ovog mjeseca.

Militanti su samostan Mar Elian sravnili buldožderima te zarobili više od 100 ljudi, većinom kršćana iz al-Qaryataina. Jedan od zarobljenika navodno je i Jacques Mourad, istaknuti lokalni svećenik koji je radio u samostanu. Video snimke razaranja samostana postavili su na Internet.

 

  • Islamska država kršćane smatra nevjernicima. Prijetnja nasiljem i progonima prisilila je mnoge kršćane da pobjegnu iz njihovih domova u Siriji i sjevernom Iraku. Qaryatain je osvojen u prvoj velikoj ofenzivi islamističkih militanata od svibnja, kada su osvojili i povijesni prad Palmiru, u svijetu poznatom po ruševinama u rimskom stilu.

 

U građanskom ratu koji je počeo nakon protuvladinih prosvjeda u ožujku 2011. godine poginulo je više od 230 tisuća Sirijaca. Pobunjeničke skupine koje se primarno bore protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada sada se bore i međusobno u sve složenijim i krvavijim sukobima.

Napoetosti na Golanskoj visoravni

U međuvremenu, najmanje su četiri osobe poginule u izraelskom napadu na dio Golanske visoravni pod kontrolom Sirije. Dužnosnik izraelske obrane rekao je za Reuters kako su poginula četiri palestinska militanta iz skupine Islamske države. Ali, izvor iz sirijske vojeske navodi kako je Izrael napao automobil u blizini grada Quneitra, te kako je poginulo pet civila.

Izrael navodi kako provode napade u znak odmazde zbog raketnih napada na njihov teritorij. Rakete su zapalile vegetaciju, ali nije bilo ljudskih žrtava. Izrael je osvojio većinu Golanske visoravni od Sirije u završnici šestodnevnog raza 1967. godine.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.