Agencija AP u nedjelju je objavila videosnimke sirijskog grada Palmire, koji je do prije nekoliko dana bio pod kontrolom militanata Islamske države. Snimke su objavljene i na kanalu RT-a. Snimke napravljene bespilotnom letjelicom pokazuju stupanj uništenja uzrokovanog godinama borbe, ruskih zračnih napada i namjernog vandalizma militanata Islamske države.

Sirijske vladine snage, uz potporu ruskih vojnih zrakoplova, preuzeli su kontrolu nad Palmirom u nedjelju. Iz zraka, Palmira izgleda gotovo potpuno napuštena. Prije nego što je Islamska država preutzela kontrolu, u gradu je živjelo nešto manje od 200 tisuća ljudi.

Hram Bel je bio mezopotamijsko mjesto štovanja, izgrađen prije dvije tisuće godina. Bio je jedan od najbolje sačuvanih ruševina u regiji. Uz Bel, u Palmiri su iz istog razdoblja poticali Trijumviralni luk i Baalshamin hram. Sve tri građevine nedostaju sa jučerašnje snimke – uništili su ih prošle godine militanti Islamske države.

Ipak, dosta povijesnih ruševina Palmire izgleda relativno netaknuto. Jedan od njih je antički amfiteatar, u kojem je Islamska država snimala svoje zloglasna pogubljenja.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.