VIDEO: BIBLIJSKA NAJEZDA Milijuni skakavaca napadaju ruske usjeve, proglašeno izvanredno stanje

Milijuni skakavaca spustilo je na farme južne Rusije, gdje proždiru čitava polja usjeva što je primoralo dužnosnike da proglase izvanredno stanje u regiji. Ogromna površina od najmanje 800 tisuća hektara pogođena je rojevima kukaca, od kojih je svaki prosječno 8 centimetara dug, koji uništavaju polja kukuruza i ostalih usjeva, piše CNN.

Dio južne Rusije posljednju je ovakvu najezdu skakavaca vidjelo prije više od 30 godina. Dužnosnici kažu kako je već uništeno najmanje deset posto usjeva, ali napasni skakavci nisu završili. Prijete egzistenciji loklanih poljoprivrednika.

Ruski mediji povezuju najezdu s klimatskim promjenama, spominjući i nedavne poplave zbog iznadprosječnih temperatura. Dužnosnici ruskog Ministarstva poljoprivrede proglasili su izvanredno stanje, ali su nemoćni u sprečavanju uništenja. Poručuju kako pojačavaju napore da spase žetvu povećanjem zaprašivanja uroda.

Ali, visoke temperature smanjuju učinkovitost pesticida koje koriste. Rojevi skakavaca krećuse brzo diljem južne Rusije, ponekad i prebzo za vlasti. A za sobom ostavljaju samo razoreno tlo.

“U Kalmikyji, Astrakhanu, Volgogradu i Dagestanu već je pobestalo grane za skakavce, pa su se preselili na druge izvore hrane”, rekla je Tatiana Drischeva iz vladine poljoprivredne organizacije. “Imaju raspon krila od gotovo 12 centimetara, izgledaju poput malih vrabaca”.

Komentiraj