VIDEO: AYLAN KAO POTICAJ Senator McCain fotografijom mrtvog dječaka od Senata tražio veću angažiranost SAD-a

Američki senator John McCain izložio je u srijedu pred Senatom fotografiju trogodišnjeg Sirijca Aylana Kurdija, pronađenog mrtvog na plaži u Turskoj, kako bi od američkog predsjednika Baracka Obame zatražio jaču uključenost SAD-a u izbjegličku krizu koja pogađa Europu.

Republikanac McCain stajao je pored fotografije trogodišnjeg Sirijca koji se utopio zajedno s petogodišnjim bratom i majkom kada se njihov mali gumeni čamac prevrnuo na putu prma Grčkoj. “Ova je fotografija svijetu otvorila oči oko ove razorne krize”, rekao je McCain.

 

  • Američki je senator rekao kako bi Amerikance trebala progoniti činjenica da ‘SAD ne rade ništa po pitanju sukoba poput onih u Siriji’ koji i dovode do porasta broja izbjeglica. “Ova slika progoni svijet. Ali, ono što bi nas i više trebalo progoniti je da SAD nastavlja ne raditi ništa značajno oko toga” rekao je senator.

 

McCain je podsjetio da je SAD sirijski krizu prozvao ‘najvećom humanitarnom tragedijom našeg vremena’. Pozvao je novinare da ljude koje bježe iz Sirije ne zovu migranti, već izbjeglice, koje ‘bježe od mučenja, ubojstva, ubijanja, genocida’-

Američki državni tajnik John Kerry nakon sastanka na Capitol Hillu rekao je kako će SAD primiti više izbjeglica.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.