U obnovu talijanskog grada Aquile, koji je prije sedam godina stradao u teškom potresu koji je ubio 308 ljudi, do sada je utrošeno 12 milijardi eura, ali je njegov nekadašnji centar još uvijek neobnovljen i veliko gradilište.

Lokalne vlasti predviđaju da će radovi na obnovi trajati još najmanje dvije godine.

U gradu danas živi oko 70.000 ljudi, ali je ekonomski propao, pa je od 100 stanovnika njih 56 bez posla, a mnogi mladi razmišljaju o odlasku ili su već napustili taj kraj i otišli u druge dijelove zemlje ili u inozemstvo, u potrazi za boljim životom.

Obnovljeno je 95 posto zgrada u predgrađima, ali u srcu nekadašnje Aquile, gdje je bio trgovački i zanatski centar, s mnogim obrtima, radnjama, prodavaonicama i lokalima život je zamro. Tamo su još uvijek dizalice i građevinski strojevi, a veliko gradilište moglo bi to ostati još dvadesetak godina, kažu skeptični stanovnici koji za probleme okrivljuju korupcijske skandale i birokraciju koje su otežale obnovu grada kakav je nekad bio.

Potres od 5,8 stupnjeva po Richteru porušio je 6. travnja 2009. godine ovaj srednjevjekovni grad i donio brojne žrtve, a stanovnici su nekoliko godina morali privremeno živjeti pod šatorima. Sada su razočarani što je unatoč pomoći cijele Italije zaostao u razvoju i s mnogo nezaposlenih, bez starog identiteta i s problemima zbog kojega ga stanovništvo napušta.

Komentiraj

FOTO:Oli Scarff/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.