Ovih šest video snimaka prikazuje mračnu stranu ljudske povijesti – napuštene građevine i gradove koje smo zaboravili nakon katastrofa koje su ih zadesile.

Malo stvari može izgledati tako zastrašujuće kao napušteni gradovi ili koncentracijski logori. Mnogima od njih danas je vrlo teško prići, ali zahvaljujući dronovima možemo zaviriti na mjesta koja nam uopće nisu dostupna ili ih možda nikada nećemo posjetiti.

Nakon eksplozije u Černobilu, grad Pripjat na severu Ukrajine u kojem je do tada živjelo 50 000 ljudi postao je ‘grad duhova’ u kojem su ostale samo ‘radioaktivne’ zgrade.

Režiser John Marton posjetio je zaboravljeni Detroit. Kvartovi u kojima više nitko ne živi podsjećaju na Černobil i teško je povjerovati da je riječ o jednom od nekad najrazvijenijih američkih gradova.

Na 70-tu godišnjicu oslobođenja logoraša iz Auschwitza, BBC je dronom snimio kako danas ozloglašeni logor izgleda iz zraka.

Tomioka je grad u Japanu koji je napušten 2011. nakon nuklearne katastrofe u nuklearnom reaktoru Fukušima. Oko 16 000 stanovnika još uvijek se ne može vrati svojim kućama.

Craco je talijanski ‘grad duhova’ iz kojeg su stanovnici evakuirani 1960. godine zbog potresa koji ga je uništio i zbog kojeg je grad postao opasan za život. Možete ga vidjeti u jednom od filmova o Jamesu Bondu, “Zrno utjehe”.

Nuklearni pogon u državi Washington nikad nije završen. Njegova gradnja je zaustavljena osamdesetih godina i gradilište je od tada napušteno.

 

Komentiraj