VIDEO: Amazon otvorio ‘trgovinu budućnosti’ bez redova i blagajni

U ponedjeljak je u Seattleu otvorena trgovina Amazon Go, koja je jedinstvena u svijetu. U trgovini, naime, nema čekanja u redovima ni blagajni. Kupci se pri ulasku u trgovinu registriraju svojom Amazon Go aplikacijom na mobilnim telefonima, izaberu željene namirnice i samo ištaju iz trgovine. Račun im se dostavi putem aplikacije, a za plaćanje artikala tereti se kreditna kartica kupca.

Amazonova trgovina koristi niz kamera koje identificiraju svakog kupca, ko i artikle koje kupuju. Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

Trgovina je otvorena pet dana u tjednu, a nudi svježe namirnice, kao i gotova jela. Amazon je na svojim stranicama objavio kako im je motivacija bila poboljšati iskustvo kupaca, eliminirajući dugotrajno čekanje u redovima. Ovu ‘trgovinu budućnosti’ testirali su od kraja 2016. godine.

Nakon online dominacije u trgovini, Amazon se želi proširiti i na ‘stvarnu’ trgovinu. Prošle su godine objavili kako za oko 14 milijardi dolara kupuju Whole Foods. Veliki uspon Amazona u posljednjih nekoliko desetljeća svrstao je njihovog osnivača Jeffa Bezosa na vrh ljestvice najbogatijih ljudi svijeta. Prema Bloombergu, Bezos je ‘težak’ oko 109 milijardi dolara.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.