Predsjednica HNS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pokrenula je u utorak službenu web stranicu koja je posvećena njenoj kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. Na stranici se mogu naći njen životopis i detalji postupka za izbor glavnog tajnika, a predviđena je i objava njezine vizije UN-a.

Novi glavni tajnik ili tajnica UN-a mora dobiti više od 50 posto glasova i svih pet stalnih članica mora se složiti oko kandidata kojeg će Vijeće sigurnosti predložiti Općoj skupštini UN, a isto tako se treba postići većina kod drugih članica. Vijeće sigurnosti predložit će samo jednog kandidata, iako je bila ideja da se ide s više kandidata pred Opću skupštinu.

Neformalni intervjui sa kandidatima trebali bi započeti sredinom ovog mjeseca, a nasljednik ili nasljednica Ban Ki-moona mogao bi biti poznat u rujnu. Pusić je postala kandidatkinja 15. siječnja ove godine, odlukom vlade Zorana Milanovića.

Za mjesto glavnog tajnika UN-a još se natječu bivši predsjedavajući Opće skupštine UN-a Srđan Kerim iz Makedonije, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić , direktorica UNESCO-a Irena Bokova iz Bugarske, bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalia Gherman i bivši čelnik UNHCR-a Portugalac Antonio Guterres te bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark.

Komentiraj