Venezuelska nova provladina ustavotvorna skupština u subotu je otpustila s posla disidentsku državnu tužiteljicu Luisu Ortega što kritičari smatraju otvorenim napadom na demokraciju.

Otkako je oporba započela niz prosvjeda u travnju Ortega je postala glavni osporavatelj predsjednika Nicolasa Madura unutar vladajućeg socijalističkog pokreta optužujući ga za kršenja ljudskih prava.

Nova ustavotvorna skupština, za koju je Ortega rekla da je prošlog vikenda izabrana na prijevaru, jednoglasno je odlučila smijeniti je na svojem prvom zasjedanju u subotu. Ranije su istoga dana snage sigurnosti razmještene ispred njezina ureda, sprječavajući Ortegu da uđe u zgradu. Ona je otišla na motociklu u kaotičnoj situaciji.

Ustavotvorna skupština je zamijenila Ortegu pravobraniteljem za ljudska prava Tarekom Saabom, saveznikom vlasti za kojega oporba kaže da okreće oči od državnih zlostavljanja.

Novo zakonodavno tijelo nema nadzora nad svojim ovlastima, a kritičari kažu da je odluka da se otpusti Ortega zloslutan znak skretanja Madura u otvorenu diktaturu.

“Ustavotvorna skupština rješava Madurove političke probleme, dijeli kvote i vrši linč nad institucijama”, rekao je oporbeni zastupnik Jose Manuel Olivares nakon vijesti o uklanjanju Ortege.

Ustavotvorna skupština, u kojoj su samo saveznici vladajućeg socijalističkog predsjednika jer je oproba bojkotirala izbore, isto tako može izmijeniti ustav, reorganizirati državne institucije i dopustiti Maduru da vlada ukazima. Članovi skupštine su rekli kako će otpustiti Ortegu prvom prigodom.

Kritičari kažu kako je Madurova politika gurnula Venezuelu u gospodarsku krizu s troznamenkastom inflacijom i teškim nestašicama hrane i lijekova.

Maduro govori kako američki “imperij” vodi gospodarski rat protiv Venezuele i odbija dopustiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju. Kaže kako je nova skupština jedini način da se Venezuela ujedini u miroljubivu, naprednu socijalističku državu.

Bivša ministrica vanjskih poslova Delcy Rodriguez, žestoki Madurov lojalist, izabrana je za predsjednicu nove skupštine.

“Nema ovdje humanitarne krize. Mi imamo ljubav. Imamo krizu desničarskih fašista”, rekla je Rodriguez u vatrenom prvom govoru na skupštini u kojem je slavila pokojnog socijalističkog čelnika Huga Chaveza, Madurova mentora i prethodnika.

Skupština će djelovati u istom zakonodavnom kompleksu u Caracasu kao i već postojeći kongres kojega vodi oporba i koji bi mogao biti i raspušten.

Komentiraj