Ustavotvorna skupština je u petak lišila venezuelski parlament, jedinu instituciju pod kontrolom oporbe, većine njezinih ovlasti, čime socijalistički predsjednik Nicolas Maduro nastavlja preuzimati vlast u zemlji.

Ustavotvornu skupštinu, izabranu krajem srpnja, osporava veliki dio međunarodne zajednice. Ona je prisvojila većinu parlamentarnih ovlasti.
Venezuleu pogađa teška politička i gospodarska kriza. Prosvjednici zahtijevaju odlazak predsjednika izabranog 2013. godine, a u prosvjedima je od 1. travnja poginulo 125 osoba.
Ustavotvorna skupština, blisko povezana s Madurom, priopćila je “da preuzima ovlasti za zakone o pitanjima koja su izravno usmjerena na očuvanje mira, sigurnosti, suvereniteta, socioekonomskog i financijskog sustava, državne imovine i jamčenje prava Venezuelaca”.
Ova odluka skupštine donesena je na sastanku na koji je bilo pozvano izvršno povjerenstvo parlamenta, ali je odbilo doći.
U odluci se ističe da su “svi organi javne vlasti podređeni nacionalnoj Ustavotvornoj skupštini”.
Parlament, koji je pod kontrolom oporbe, priopćio je da ne priznaje odluku provladine Ustavotvorne skupštine o preuzimanju zakonodavnih ovlasti.

Komentiraj

FOTO:EPA/NATHALIE SAYAGO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.