Venezuelanska politička kriza se intenzivirala u ponedjeljak, dan nakon što je oporba odbila sudjelovati na ustavotvornoj skupštini koju je planirao predsjednik Nicolas Maduro, a u Caracasu je održan novi prosvjed nakon što je u sukobima tijekom četrdesetak dana poginulo 36 osoba.

Pod sloganom “Narod kaže ne diktaturi” antičavisti će pokušati, kao gotovo svakodnevno od 1. travnja, stići do središta grada kako bi svoju odluku prenijeli ministru obrazovanja Eliasu Jauai.

Jaua je na čelu predsjedničkog povjerenstva zaduženog za pripremu procesa usvajanja novog ustava.  Oporba, koja je u nedjelju objavila da neće doći na sastanak u ponedjeljak, namjerava mu prenijeti tu poruku.

“Vrata su otvorena, posebice glasnogovorniku MUD-a (oporbena koalicija), rješenje je u dijalogu”, rekao je Elais Jaua na početku sastanka s političkim strankama.

Skupine prosvjednika su se sredinom dana počele okupljati u istočnom dijelu grada. Kao i svakog dana tridesetak postaja metroa je zatvoreno.

S druge strane vlada je pozvala svoje pristalice da se okupe na prosvjedima protiv oporbe.

U sukobima tijekom prosvjeda koji su počeli 1. travnja poginulo je 36 ljudi, a stotine ih je ozlijeđeno.

Više od 70 posto građana Venezuele ne podupire Madurovu vladu, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, nakon što su dovedeni u tešku gospodarsku krizu u kojoj nedostaje prehrambenih proizvoda, lijekova te u kojoj se krajem 2017., po navodima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), očekuje inflacija od 720 posto.

Komentiraj