Vrhovni sud u Venezueli napadnut je granatama bačenim iz helikopterima, a predsjednik Nicolas Maduro ovaj je čin nazvao terorističkim napadom, prenosi BBC.

Prema prvim izvješćima, jedan je policajac ukrao policijski helikopter te se u izjavi odrekao ‘kriminalne vlade’. Snimka koja kruži društvenim medijima pokazuje kako helikopter kruži gradom te se u jednom trenutku čuje glasna eksplozija i pucnjevi.

U službenom izvješću vlade navodi se da nema ozlijeđenih ni poginulih. Ipak, Maduro navodi kako se u zgradi Vrhovnog suda odvijao ‘društveni događaj’ te kako je moglo biti puno poginulih. Dodao je da se jedna granata nije aktivirala. Napad na Vrhovni sud dolazi nakon vala masovnih prosvjeda protiv političke i ekonomske krize u zemlji.

Reuters prenosi izjave dužnosnika, koji su kazali da su na Vrhovni sud bačene četiri granate, a na Ministarstvo unutarnjih poslova ispaljeno je 15 hitaca iz vatrenog oružja. Predsjednik Maduro podigao je vojsku na noge. “Aktivirao sam sve oružane snage kako bi sačuvali mir. Prije ili kasnije, morat ćemo vratiti helikopter i uhvatiti one koji su izvršili ovaj teroristički napad”, rekao je Maduro.

Helikopterom je upravljao policijski službenik identificiran kao Oscar Pérez. On je na društvenim mrežama objavio video u kojem je apelirao na državljane Venezuele da se suprotstave ‘tiraniji’. U videu je obučen u vojničku uniformu, a iza njega stoje četiri maskirana i naoružana muškarca.

“Mi smo koalicija zaposlenika u vojsci, policiji i civili koji traže ravnotežu i protivimo se kriminalnoj vladi. Ne pripadamo niti jednoj političkoj stranci. Mi smo nacionalnisti, domoljubi i institucionalisti”, kaže Pérez u videu. Maduro je rekao da je pilot radio za bivšg minstra unutarnjih poslova i pravosuđa Miguela Rodrigueza Torresa.

Iako je Maduro ovaj čin nazvao terorističkim napadom, kojem je cilj bio puč, nije poznato koliku potporu uživaju napadači. Ranije u utorak, Maduro je ponovio da SAD podupire pokušaje puča, te upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Venezuela ugušiti takve pokušaje. U ponedjeljak je uhićeno pet osoba, koje su, po riječima Madura, spremali urotu protiv njega i pripremali se za američku invaziju.

Komentiraj