Hrvatski branitelj Veljko Marić nakon šest godina pušten je na privremenu, tromjesečnu, slobodu zbog zdravstvenih razloga.

“Hrvatskom branitelju Veljku Mariću odobreno je liječenje u “normalnoj”bolnici.Hvala svima koji su tome doprinijeli.Pozivam hrvatsku Vladu da obavijesti hrvatske branitelje koji se nalaze na “crnoj listi” Srbije da ne prelaze granicu te da srbijanskim vlastima uvjetuje nastavak pregovora s EU ukidanjem članaka 2.i 3.ZORZ-a”, napisala je u ponedjeljak na svom Facebook profilu hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora za ratni zločin koji se navodno dogodio u Hrvatskoj. Hrvatska je više puta tražila da joj se ustupi kazneni postupak te da izdržava kaznu u Hrvatskoj. Nakon dugih pregovora, MArić je prošle godine izručen Hrvatskoj. Više od četiri mjeseca proveo je u Zatvorskoj bolnici, a nedavno se na vlastiti zahtjev vratio u kaznionicu u Glini.

Marić je u ponedjeljak za RTL Danas rekao kako još uvijek ne može vjerovati da je na slobodi, makar ona bila privremena. “Po uvjerenju suda sam za ubojstvo jednog civila kažnjen 12 godina jer takva je situacija tada bila. Ja sam jedini hrvatski branitelj bio osuđen za ratni zločin u Srbiji”, kaže Marić o presudi.

Dodaje da potjernice za njim nije bilo, te kako je punih pet godina vozio po Siriji, Azerbajdžanu, Armeniji, Gruziji, Turskoj, Iraku te kako je snabdijevao američku vojsku. “Dan nakon mog uhićenja, po njihovim riječim zadržan sam bio, a 19.4. prije šest godina je raspisana međunarodna potjernica”, kaže.

Marić je u ponedjeljak razgovarao i s novinarima N1 televizije. Njima je rekao kako će ispoštovati odluku suda, posvetiti se liječenju i obitelji. “Psihički sam stabilan, ali zdravstveno sam loše. Nakon ta tri mjeseca vraćam se nazad. Do kraja kazne imam još pet godina. Ne budem li se pridržavao onog što bi trebao, vraćam se nazad”, rekao je Marić.

Zahvalio se Marijani Petir koja je pokrenula ‘neke stvari’. “Pokrenula je taj postupak koji je usvojio Europski parlament, da Srbija ukine jurisdikciju, drugim riječima ne mogu glumiti ‘mali Haag'”, kaže.

Poručio je da ako Srbija glumi Haag, onda bi prvo trebala procesuirati svoje ratne zločince. “njih je puna Srbija. RH ih treba blokirati prema EU samo radi toga. Oni ne smiju biti policajac i žandar”, rekao je Marić.

Komentiraj