Istraživanje o krizi vlasti koje je proveo Dnevnik Nove TV u suradnji s agencijom Ipsos pokazalo je kako bi ministar financija Zdravko Marić trebao dati ostavku. Većina ispitanika smatra kako su HDZ i Most podjednako krivi za krizu vlasti, te kako su izbori najbolje rješenje. Ipak, većina ispitanika smatra da će HDZ ponovno formirati novu većinu.

57% ispitanika smatra da bi ministar ZDravko Marić trebao odstupiti, dok 31% smatra da bi i dalje trebao biti ministar. 12% ispitanika odgovorilo je sa ‘ne znam’.

40% ispitanika smatra kako su HDZ i Andrej Plenković te Most i Božo Petrov podjednako krivi za raspad Vlade. Da je kriv HDZ i predsjednik te stranke Andrej Planković misli 26% ispitanika, a njih 20% misli kako je kriv MOST i Božo Petrov. Ne zna njih 14%.

Da je Most u pravu u posljednjem sukobu oko krize Vlade smatra 40% ispitanika, a da je u pravu HDZ smatra 34%. Da nisu krivi ni jedni ni drugi misli 14% ispitanika, a ne zna njih 12%.

Većina ispitanika misli kako bi nakon krize Vlade najbolje rasplet bili novi izbori (42%). 29% ispitanika misli da je bolje da HDZ formira većinu s novim partnerima, a 6% ispitanika vjeruje da je bolje da SDP i Most formiraju novu Vladu. Veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a zaziva 6% ispitanika. Nešto drugo, misli pak 6% ispitanika, a ne zna njih 11%.

Ipak, 46% ispitanika smatra da će HDZ ipak formirati većinu s novim partnerima. U nove izbore vjeruje 36% ispitanika, u koaliciju HDZ-SDP 3%, a u koaliciju SDP-Most 2% ispitanika.

35% građana želi da na premijerskoj poziciji ostane Andrej Plenković. 17% za novog premijera želi predsjednika SDP-a Davora Bernardića, a 10% čelnika Mosta Božu Petrova. Da premijer bude netko drugi želi pak 11% ispitanika, a ne zna 14%.

Komentiraj