Američki FBI istražuje koju je ulogu odigrao predsjednik FIFA-e Sepp Blatter u velikoj korupcijskoj aferi ‘teškoj’ 100 milijuna dolara, objavio je u nedjelju BBC.

Navode kako je sportska marketinška tvrtka ISL platila ukupno 100 milijuna dolara FIFA-inim dužnosnicima, među kojima su i bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange te Ricardo Teixeira. Zauzvrat, ISL je dobila televizijska i marketinška prava tijekom 1990-ih godina. Blatter je zanijekao da je znao za mito te da je sudjelovao u tome.

U pismu koje je napisao Havelange, stoji kako je Blatter točno znao što se događa. FBI je od švicarskih vlasti tražio pomoć i uvid u njihove ranije istrage oko mita ISL-a. BBC navodi kako je Blatter 2010. godine zataškao rezultate švicarske istrage oko primanja mita Havelandea i Teixeire. 2013. godine rekao je Etičkom odboru FIFA-e kako je istraga nije otkrila mito. Kasnije je oslobođen svih sumnji.

79-godišnji predsjednik FIFA-e koji je najavio odstupanje sa svoje pozicije u veljači sljedeće godine, nalazi se pod 90-dnevnom suspenzijom FIFA-e.

Komentiraj