Sedamdesetak sirijskih pobunjenika koje su obučili i naoružali Amerikanci navodno se predalo ekstremistima al Nusre, što je sirijska podružnica al Qaede nedugo nakon što su iz Turske ušli u Siriju, javlja Russia Today. Štoviše, prema nekim izvještajima postoji mogućnost da sirijski pobunjenici nisu zarobljeni, već da su dobrovoljno prešli na stranu džihadista.

Novinari britanskog Telegrapha pozvali su se na svoje izvore koji tvrde da se grupa “umjerenih” pobunjenika, poznata kao Divizija 30, predala borcima al Nusre. Uz svoje izvore, britanski je portal citirao objavu na Twitteru muškarca koji tvrdi da je član al Nusre.

“Pljuska u lice Americi… nova grupa iz Divizije 30 koja je jučer ušla predala je svoje oružje Jabhat al-Nusri nakon što im je garantiran siguran prolazak”, napisao je Abu Fahd al-Tunisi na Twitteru.

Isti izvor navodi da je jedan drugi muškarac koji tvrdi da je član ekstremističke skupine rekao kako je zapovjednik Divizije 30 Anas Ibrahim Obaid priznao vodstvu al Nusre da je prevario SAD samo kako bi došao do oružja.

On je navodno obećao i napisati objavu kojom će službeno odbaciti Diviziju 30, koaliciju i sve one koji su ih trenirali.

Propast SAD-ovog programa

Je li istina da su borci zarobljeni ili su svjesno prešli na stranu al Nusre, tek će se vidjeti. Riječ je o grupi od 75 boraca istreniranih od strane Amerikanaca koji su iz Turske u Siriju ušli u ponedjeljak.

Ovo će, ako se ove informacije pokažu točnim, biti drugi veliki udarac nastojanjima SAD-a da obuči borce koji pripadaju takozvanim umjerenim sirijskim pobunjenicima. Prošlog mjeseca grupa od 54 regruta, također istreniranih od strane SAD-a, napadnuta je od al Nusre dok su išli u Siriju, a nekoliko boraca tom je prilikom oteto.

SAD ne krije da je program obuke sirijskih pobunjenika doživio fijasko. S oko pola milijarde dolara planirano je obučiti oko 5,400 boraca koji će se boriti protiv ISIS-a, ali američki general Lloyd Austinprošlog je tjedna pred kongresom priznao da je od svih najava svega nekoliko obučenih boraca aktivno u borbama u Siriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.