epa05838319 Egyptian workers prepare to lift parts of a statue for restoration after it was unearthed at Souq al-Khamis district, at al-Matareya area, Cairo, Egypt, 09 March 2017. According to the Ministry of Antiquities, a German-Egyptian archaeological mission found in parts two 19th dynasty royal statues in the vicinity of King Ramses II temple in ancient Heliopolis. The first is an 80cm tall bust of King Seti II carved in limestone, while the second is eight meters tall carved in quartzite. There were no engravings on the latter, however discovering it at the entrance of King Ramses II temple suggests that it could belong to him. EPA/KHALED ELFIQI

Areholozi iz Egipta i Njemačke pronašli su blatu podzemnih voda u sirotinjskom dijela Kaira golemu, osam metara visoku statuu koja najvjerojatnije predstavlja obožavanog faraona Ramzesa II.

Egipatsko ministarstvo starina priopćilo je da se radi o jednom od najvažnijih otkrića uopće. Statua, vjerojatno napravljena od kvarcita, pronađena u blizini ruševina Ramzesova hrama u drevnom Heliopolisu, koji se danas nalazi u istočnom dijelu Kaira. Arheolozi su gotovo sigurni da se radi o Ramzesu II.

Ramzes II., najslavniji i najmoćniji faraon drevnog Egipta, vladao je od 1279. do 1213. godine pr.n.e. Za vrijeme njegove vladavine Egipat se prostirao od Sirije do Nubije.

Hram Sunca u Heliopolisu, blizu kojeg je pronađena statua, bio je jedan od najvećih u Egiptu, dvostruko veći od Karnaka, ali je uništen u grčko-rimskom razdoblju. Mnogi od njegovih obeliska premješteni su ili u Aleksandriju ili u Europu, a kameni blokovi su ili ukradeni ili iskorišteni za gradnju Kaira.

Ako se potvrdi da se radi o Ramzesu II., kip će biti postavljen ispred ulaza u Veliki egipatski muzej čije se otvorenje predviđa za 2018. godinu.

Komentiraj