Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk smatra da se Slovenija nikako ne smije odreći arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog spora s Hrvatskom te da Hrvatskoj neće uspjeti izaći iz tog procesa, što je jedinstveno stajalište koje zadnjih dana ponavlja slovenska politika i državni vrh.

“Arbitražni sporazum bio je svjetlo na kraju tunela, a Hrvatska ga je u bljeskovitoj akciji htjela poništiti i demontirati arbitražni sud”, rekao je Volk za subotnji broj ljubljanskog “Dela”.

“No, bitno je da nas na kraju tunela ipak čeka isti arbitražni sporazum. Može ga Hrvatska jednostrano otkazati, ali od njega ne može pobjeći”, dodao je.

Slovenski je diplomat kojemu mandat završava krajem mjeseca postupke Hrvatske oko arbitraže usporedio je s kućom koju u dobroj vjeri zajedno grade dva susjeda, a onda je jedan od njih “pred samo useljenje želi srušiti” iako je u nju uloženo puno napora, energije i dobre vjere.

Govoreći o reakcijama službenog Zagreba nakon što je transkripte objavio zagrebački “Večernji list”, Volk je rekao da nikad u svojoj diplomatskoj karijeri nije vidio tako brzu, ali i neracionalnu rekaciju.

 

  • “No, ljutnja i žurba nikad nisu dobri savjetnici, a diplomacija je jedan od rijetkih zanata u kojima brzina nije vrlina”, kazao je Volk za slovenski dnevnik.

 

Dodao je da se nakon objave transkripata i snimljenih razgovora suca Sekoleca i dužnosnice Drenik na trenutak osjetio kao da njega i susjeda s kojim je u imovinskom sporu netko pokušava diskreditirati javnom objavom onoga što se događa u njegovoj ložnici, odnosno spavaćoj sobi.

“Istina, svi prisluškuju sve, ali se vrlo rijetko dogodi da se snimljeno objavi u medijima. Iznenadilo me je kako se žurno i bez dodatnog promišljanja hrvatska strana proglasila pobjednicom u tom slučaju, a još više sam iznenađen kako je brzo tekla akcija odricanja od arbitraže”, rekao je Volk.

Tvrdi da za Sloveniju sada nije problem samo hrvatski pokušaj demontiranja arbitraže koja je najbolji način za rješavanje pitanja na Balkanu, nego da je još veći problem što se Hrvatska uvijek odriče dogovorenog, pa se tako odrekla i sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. iz kojega je, tvrdi, također “jednostrano istupila”.

“Slovenska je poslovica da magarac dva puta ide na led, ali ići tri puta, to bi bilo pretjerano”, kazao je Volk, naglašavajući da Slovenija mora uustrajati na arbitraži i ne pokušavati postići treći sporazum.

Osim toga Hrvatska je “jednostranim potezima” mijenjala zatečeno stanje na granici u Savudrjskoj vali, “što je vjerojatno jedini slučaj jednostrano određene mjere u poratnoj Europi”, rekao je.

Volk je ugledni slovenski diplomat i intelektualac koji puno čita i piše, a zadnjih je godina napisao dvije knjige.

U razgovoru za “Delo” kazao je da upravo priprema i treću, da je “ima uu glavi”, a samo je treba staviti na papir.

“Mjesto radnje bit će Rim”, rekao je je Volk koji je u vrijeme pristupnih pregovora Slovenije i EU-a bio veleposlanik u Italiji.

“Bit će to knjiga o tome kako se je Slovenija mimo Italije probijala prema Europskoj uniji”, najavio je Volk.

Italija je pred ulazak Slovenije u EU zahtijevala sporazum o imovini “esula” iz Slovenskog primorja, kako bi deblokirala slovenske pristupne pregovore, što je tada dovelo do tektonskiih poremećaja u slovenskoj politici.

Sporazum je potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Alojz Peterle, ali se je sporazuma odmah odrekao premijer Janez Drnovšek kako bi pokazao načelnost i odlučnost slovenske politike da su u europskoj obitelji svi narodi i države ravnopravni, bez obzira na veličinu i brojnost.

Peterle je zbog toga nakon nekoliko mjeseci bio prisiljen na ostavku.

Komentiraj