Europska unija pozvala je u utorak na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin “očita agresija” i terorizam.

“U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni”, napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je “važno izbjeći eskalaciju”.
“Izvanredni sastanak” Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu.
U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska.

Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.
Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao “očitu agresiju” protiv suvereniteta Sirije.
“To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske”, rekao je ivojni izvor koji je citirala državna agencija Sana.
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak je izjavio kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.
“Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati”, kazao je Steinmeier u Berlinu.
Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je u utorak njegova glasnogovornica.
“Premijer je snažno ohrabio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu”, rekla je glansogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak.

Komentiraj