Jednako kao u Hrvatskoj, šumski požari izazvani velikim vrućinama, haraju i u Grčkoj, gdje su od sinoć  pod djelomičnim su nadzorom i više ne prijete naseljenim područjima, no snažni vjetrovi prijete razbuktavanjem požara na jugu zemlje.

Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, od nedjelje ujutro sudjeluju u gašenju tri požara sa sedam protupožarnih aviona, i to na Korčuli u Istri te na drniškom području.

Vatrogasci kažu da je diljem Grčke u samo nekoliko sati u petak izbilo 59 požara potpomognutih vjetrom i visokim temperaturama. Najveći su istočno od Atene i u južnom djelu poluotoka Peloponeza.

Francuska je u pomoć poslala dva protupožarna i jedan zrakoplov za nadzor iz zraka.

Na području Italije jučer je zabilježeno više od 160 požara.

Samo u Kampaniji, čiji je glavni grad Napulj, registrirano je 75 požara, u Toskani gori na 17 mjesta, a u Apuliji na 15.

Temperature su u cijeloj zemlji već nekoliko tjedana između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

 

  • Civilna zaštita za nedjelju je objavila “crveno upozorenje” za 23 talijanska grada, što znači da bi od posljedica visokih temperatura probleme mogle imati i zdrave osobe te mladi ljudi.

 

I u većim talijanskim gradovima temperature su natprosječno visoke. U Milanu je izmjereno 37 Celzijevih stupnjeva, u Brescii 38, u Napulju i Rimu 38, a u Bologni visokih 40 Celzijevih stupnjeva.

U prva dva tjedna srpnja hitna pomoć zabilježila je prosječno 10 posto intervencija više nego u istom razdoblju 2014., a najviše, čak 20 posto više, zabilježeno ih je u mjestima i gradovima Emilije-Romagne, u području Bologne, u Laciju i u rimskoj regiji.

Podsjetimo, veliki požari izazvani vrućinama, početkom mjeseca pustošili su Španjolsku.

 

 

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.