Borba s obuzdavanjem ogromnog požara koji je zahvatio Kanadu napokon je dobila pozitivan pomak, najviše zahvaljujući laganim oborinama i povoljnim vjetrovima, kažu kanadski dužnosnici. Ipak, pred stanovnicima Fort McMurrayja duga je bitka. Uništena je petina domova u gradu, a evakuirano je više od 80 tisuća ljudi.

Premijerka Alberte Rachel Notley otkrila je kako se vatra ne širi tako brzo kao što su predvidjeli. “Sa pomoći Majke Prirode i velikim naporima vatrogasaca i spasitelja, vatra se proširila sporije nego što smo očekivali”, rekla je.

U subotu su stručnjaci upozorili kako bi se vatra mogla udvstručiti u veličini. Zahvaćeno je područje od 1.610 kvadratnih kilometara, te se približila susjednoj pokrajini Saskatchewan na oko 30 kilometara. Iako nije zabiljležen niti jedan smrtni slučak, Notley je rekla kako je dvoje ljudi poginulo u prometnoj nesreći tijekom evakuacije iz grada.

Situacija u Fort McMurrayju je teška, isključen je plin, oštećene električne mreža, a voda nije pitka. Stručnjaci se boje da bi moglo proći nekoliko godina do povratka grada u normalu.

Komentiraj

FOTO:EPA/CHRIS SCHWARZ
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.