Papa Franjo u nedjelju je osudio nedavno curenje povjerljivih vatikanskih dokumentata, no rekao je i da ga to neće odvratiti od daljnje provedbe reformi unutar Svete Stolice.

U prvom javnom komentaru o tom slučaju nakon prošlotjednog uhićenja dviju osoba osumnjičenih da su dali dokumente talijanskim novinarima, okupljene je vjernike na Trgu svetoga Petra u Rimu pozvao da ih informacije koje su procurile ne uznemire.

“Želim vam poručiti i da me ova tužna činjenica bez sumnje neće odvratiti od daljnjeg rada na reformama uz pomoć mojih pomoćnika i potporu svih vas”, rekao je Papa.
Prošli tjedan službeni je Vatikan uhitio dvoje visokorangiranih dužnosnika Svete Stolice, jer su navodno omogućili curenje dokumenata s informacijama koje su poslužile kao predložak autorima dviju knjiga.
Oboje osumnjičenih bili su članovi povjerenstva što ga je Franjo osnovao nekoliko mjeseci nakon izbora u ožujku 2013., a dužnost članova bila je nadzor vatikanskih financijskih poslovanja tijekom 2013. i 2014. te savjetovanje Pape o financijskim i administrativnim reformama unutar Svete Stolice. Uhićeni španjolski prelat u Vatikanu, monsinjor Lucio Angel Vallejo Balda i talijanska laikinja Francesca Chaouqui oboje su bili članovi u međuvremenu raspuštenog povjerenstva.
Knjige “Trgovci u hramu” novinara Gianluigija Nuzzija i “Škrtost” Emiliana Fittipaldija utemeljene su na spomenutim povjerljivim vatikanskim dokumentima te upućuju na to da su Franjini pokušaji da reformira vatikansku birokratsku mašinu – Rimsku kuriju, uspjeli samo polovično te bacaju sumnju na sposobnost australskog kardinala Georgea Pella kojega je Franjo imenovao vatikanskim “ministrom financija”.
“Krađa tih dokumenata je kriminalno djelo, vrijedno žaljenja koje nikome ne pomaže”, rekao je danas papa Franjo, dodavši da su neke reforme koje su sugerirali članovi povjerenstva, već počele davati rezultate.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.