Vatikan je u utorak zatražio od palestinske misije pri UN-u da ga ne spominje u nacrtu rezolucije koji su Palestinci pripremili za Opću skupštinu, a u kojemu se poziva da se u Ujedinjenim narodima izvjese zastave Palestine i Svete Stolice.

U nacrtu palestinske rezolucije, koji je vidio Reuters, kaže se da bi zastave zemalja koje nisu članice i imaju promatrački status “trebale biti izvješene u sjedištu i uredima UN-a” kao što su zastave zemalja članica. Pritom se posebice spominju palestinska država i Vatikan, koje imaju status promatrača u UN-u.

Ova inicijativa došla je mjesec dana prije predviđenog pojavljivanja pape Franje u UN-u. On bi trebao održati govor prije sastanka Opće skupštine 25. rujna.
Nacrt rezolucije očito je pripremljen bez eksplicitnog odobrenja vatikanske misije pri UN-u.
“Sveta Stolica ne namjerava sudjelovati u nacrtu rezolucije koji bi palestinska država mogla predstaviti po tom pitanju”, priopćio je Vatikan, koji je priznao palestinsku državu ranije ove godine, u bilješci koju su dobile neke članice UN-a. “Sveta Stolica moli stalnu promatračku misiju palestinske države da iz svog nacrta rezolucije ukloni Svetu Stolicu i bilo kakav navod ‘u ime zemalja promatrača'”, dodaje se.
 Diplomat palestinske misije nije odgovorio na zahtjev da komentira potez Vatikana.

Komentiraj

FOTO:PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.