U Vukovaru je u srijedu razbijena spomen ploča junaka Domovinskog rata i jednog od simbola obrane Vukovara, Imoćanina Velimira Đereka Sokola, a vijest o tom činu ogorčila je njegovu sestru Rajku Mikulić koja je počiniteljima poručila da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu.

U emotivnom priopćenju Rajka Mikulić navodi da je “ožalošćena spoznajom kako po svetom hrvatskom tlu, natopljenom krvlju hrvatskih branitelja, tlu Sajmišta i Vukovara hodaju spodobe kojima smeta kameni spomen na žrtvu hrvatskoga branitelja koji je život položio za bolji i pravedniji svijet”.

Onima koji su to planirali, sudjelovali u uništavanju ili prikrivaju one koji su to napravili, poručila je da će djelo njezina brata – hrvatski Vukovar, vječno živjeti i da će uvijek biti besmrtna njegova i žrtva svih poginulih hrvatskih branitelja za neovisnu Hrvatsku.

“Ne možete vi srušiti toliko spomenika hrvatskim braniteljima koliko ih mi iznova i opet možemo podići u beskrajnoj ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi”, poručila je za sada nepoznatim počiniteljima toga nedjela Rajka Mikulić.

Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu “Esplanada” i kao dragovoljac otišao u rat.  Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12. listopada 1991.  Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu  23. svibnja 1998.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.