Francuski premijer Manuel Valls rekao je u četvrtak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da želi izbjeći izlazak Velike Britanije iz Europske unije, ali ne pod svaku cijenu.

Brexit bi bez sumnje bila “loša, vrlo loša stvar”, rekao je novinarima, dodajući: “Treba postojati dogovor ali ne pod svaku cijenu”.

Britanski premijer Davis Cameron obvećao je Britancima referendum o eventualnom izlasku Britanije iz EU-a ako se uspješno ne ispregovaraju njegovi zahtjevi.

On bi također u četvrtak u Davosu trebao govoriti o Brexitu, za koji je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da mu je rezultat “neizvjesniji nego ikada”.

Glavna tema današnjih rasprava u Davosu bit će upravo Europa i izazovi s kojima se ona suočava – terorizam i budućnost projekt EU-a. Sa zanimanjem se iščekuje i debata grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea.

 

  • U švicarskom zimovalištu Davosu u srijedu je počeo godišnji sastanak Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) koji će okupiti 2500 najuspješnijih poslovnih ljudi svijeta i više od 40 šefova država i vlada, piše AFP.

 

Glavna tema ovogodišnjeg foruma je “Četvrta industrijska revolucija”.

Na ulicama bogatog grada u švicarskome kantonu Grisonsu, policijske su ophodnje uvelike povećane, a na prometnici koja vodi prema ulazu u konferencijski centar postavljeni su betonski blokovi. Organizatori su pojačali sigurnosne mjere kako bi opasnost od potencijalnih napada sveli na najmanju moguću mjeru.

Komentiraj

FOTO:EPA/ERIC FEFERBERG
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.