Američki državni tajnik John Kerry i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastaju se u četvrtak u Berlinu kako bi razgovarali o sadašnjem valu nasilja između Palestinaca i Izraelaca.

Kerry koji se do kraja tjedna treba sastati i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, “misli da je, s obzirom na nasilje koje se upravo događa, važno upriličiti te susrete kako bi se zaustavilo nasilje i smirilo stanje”, rekao je u Washingtonu glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Čelnik američke diplomacije u četvrtak će se sastati s Netanyahuom u Berlinu, a s Abasom u Amanu tijekom vikenda, najavio je Kirby.

Državni tajnik se nada da će približiti stajališta protagonista krize i od obiju strana dobiti “stupanj suglasja koji će omogućiti više sigurnosti i stabilnosti”, rekao je glasnogovornik.

Usto, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier treba u četvrtak odvojeno primiti Kerryja i Netanyahua.

Istodobno, UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon u Amanu završava bliskoistočno putovanje organizirano kako bi zaustavio krizu koja bi se, ocijenio je, mogla prometnuti u “katastrofu” i rat s nepredvidljivim posljedicama.

Ban se u četvrtak sastaje s jordanskim kraljem Abdulahom II., glavnim sugovornikom u sukobu.

Od 1. listopada u svakodnevnim sukobima Palestinaca i izraelskih vojnika, u međusobnim napadima Palestinaca i doseljenika te u valu protuizraelskih napada poginulo je osam Izraelaca, 48 Palestinaca (više od polovine žrtava su napadači) i jedan izraelski Arapin.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.