U Sloveniju je od sredine listopada do četvrtka u 6 sati ušlo 266.265 migranata i izbjeglica, ali se njihov priljev zadnjih dana znatno smanjio, pa je tako u srijedu iz Hrvatske ušlo njih 2070, potvrdila je slovenska policija.

 Unatoč tome, ne vjeruje se da će izbjeglički val tijekom zime biti potpuno zaustavljen.
Trenutno  je u prihvatnim centrima po Sloveniji  samo 116 migranata i izbjeglica, nakon što ih je tijekom jutra 607 vlakom iz Dobove prebačeno u Austriju.
U srijedu je s tri izvanredna vlada u austrijske kampove otišlo 1629 izbjeglica, a još 617 ih je tamo prebačeno autobusima preko tunela Karavanke, što će se nastaviti i danas.
Unatoč trenutačnom smanjivanju priljeva u odnosu na prošli tjedan i situaciju od prošlog mjeseca, kada je kroz Sloveniju prolazilo i više od 7000 migranata dnevno, Slovenija ne ocjenjuje da će priljev migranata uskoro biti potpuno zaustavljen.
Vjeruje se da je riječ o privremenom smanjenju izbjegličkog vala zbog velikog pada temperatura pa se nastavljaju pripreme za moguću situaciju u kojoj bi zemlje sjeverne Euurope potpuno zatvorile svoje granice za pridošlice.
Tako je ministarstvo obrane u srijedu odobrilo kupnju dodatne zaštitne opreme u vrijednosti 240.000 eura, istaknuvši da se radi o potrebama dijela vojnika koji pomažu policiji u zaštiti granice od migranata. Riječ je o kompletima zaštitne odjeće, kaciga, štitova, gumenih pendreka, spreja sa suzavcem i vatrogasnih aparata.
Isto tako nastavlja se i podizanje zaštitne ograde na granici s Hrvatskom koja će biti duga 80 kilometara.
Vojska tu dodatnu opremu treba zbog “šire zaštite državne granice, te određenih objekata i sektora na granici, vezano na izbjegličku problematiku”, naveli su u slovenskom ministarstvu obrane.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.