Princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, sletjeli su u zagrebačku zračnu luku. Stigli su u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Boravit će u Zagrebu i Osijeku.

Prvog dana posjeta sastat će se s Kolindom i Tihomirom Oreškovićem, a sudjelovat će i na  obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u HNK-u u Zagrebu.

Pripremljen je bogat program koji će pratiti posebne mjere sigurnosti.

Princ Charles posljednji je put Hrvatsku posjetio 1996., a zanima ga kako se zemlja otad razvila.

Tijek događaja:

17:00 Princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon susreta s premijerom Oreškovićem zaputili su se u Hrvatsko narodno kazalište, gdje su sudjelovali na obilježavanju 400. godišnjice smrti pisca Williama Shakespearea.

Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

16:20 Britanski princ Charles i njegova supruga Camilla susreli su se u Banskim dvorima s premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegobom suprugom Sanjom. Nakon susreta s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarovič, Charles i Camilla Tomićevom su ulicom stigli do Uspinjače, koja ih je odvezla do Gornjeg grada.

Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

Na Gornjem ih je gradu dočekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i veliki broj građana. Nakon Banskih dvora, princ Charles i vojvotkinja Camilla krenuli su prema zgradi Hrtvatskog narodnog kazališta. Navečer će se vratiti na Pantovčak, gdje će biti održava svečana večera.

Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

15:40 Poslije poziranja za zajedničku fotografiju oba bračna para zaputila su se u Ured predsjednice. Već u 15:40 trebali bi biti u Tomićevoj ulici kod uspinjače i razgledati Gornji grad.

15:05 Princa i njegovu suprugu Camillu u 15 sati na Pantovčaku su dočekali predsjednica Kolinda Grabar Kitarvoić i njezin suprug Jakov Kitarović.

14:45 Na Gornjem gradu se očekuje dolazak princa Charlesa i njegove supruge Camille. Tamo će ih moći izbliza vidjeti te pozdraviti i građani.

14:43 Prinčevska obitelj napustila je aerodrom u blindiranom automobilu kojeg je osigurala policija.

 

14:40 Princ Charles i Camilla izašli su iz aviona i pozdravili okupljene članove protokola.

14:35 Crveni tepih postavljen je za prinčevsku obitelj, očekuje se izlazak princa i njegove supruge.

14:33 Središnji govor princ na ovoj balkanskoj turneji, princ Charles održat će u Beogradu, javlja HRT.

14:30 Princ Charles i Camilla sletjeli su u zagrebačku zračnu luku.

Oko 15 sati iz zračne luke princ Charles i Camilla krenut će kod Kolinde, a na Gornji grad popet će se uspinjačom. . Prošetat će do Banskih dvora na susret s premijerom. Putem će biti prilike da pozdrave građane. Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.

Lokacije koje će posjetiti već tjednima obilazi britanska tajna služba. U blizini kraljevske obitelji, osim na sigurnost, treba misliti i na bonton. Procedura zahtijeva lagani naklon, ako ste muškarac, onda naklon glave. Prvi put kad im se obratite, to mora biti s “vaša visosti”, a tek nakon toga “gospodine i gospođo”.

Svečana večera kod Kolinde

Princ i Camilla večerat će na svečanom prijemu kod Kolinde, s još 68 uvaženih gostiju – predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti. Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

Nakon večere odlaze u Osijek. Prošetat će Tvrđom, probati lokalne proizvode. Za princa Charlesa bit će to posebno iskustvo, budući da mu je u Osijeku rođen pradjed.

“Pradjed njegove majke, kraljice Elizabete II., rođen je u Osijeku. Za jednog posjeta Beču susreo se s tadašnjim engleskim kraljem Edvardom VIII., a on mu se požalio da ima jednu udavaču – debelu Mary, a nitko je neće”, ispričao je turistički vodč Vlado Pest za RTL.

Kraljevski će par zaviriti i u osječku konkatedralu. Susrest će se s učenicima, poduzetnicima. Ali i uživati u vožnji tramvajem.

Nastavljaju balkansku turneju

Camilla će posjetiti 33 lipicanera u Đakovu.

“Mi ćemo odraditi jednu posebnu točku koju spremamo samo za nju. Nakon te točke ćemo sjašiti i rukovati se s njom”, rekla je Mara Kretonić.

Za to će vrijeme princ Charles posjetiti Kopački rit, nakon čega će se sa suprugom vratiti u Zagreb. U Muzeju za umjetnost i obrt pogledat će izložbu baroknog kiparstva, a potom će princ Charles otvoriti izložbu Inkluzivni dizajn koja se tek postavlja.

Svoju će turneju po Hrvatskoj kraljevski par završiti na svečanom prijemu u prekrasnom dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, nakon čega nastavljaju za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Komentiraj

FOTO:Goran Mehkek/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.